Buis wint en houdt titelstrijd open tijdens tragisch weekend in Jerez

Jeffrey Buis heeft met een eerste en vierde plaats goede zaken gedaan in het WK Supersport 300 kampioenschap. De MTM Kawasaki coureur steeg naar de tweede plaats in de tussenstand en maakt nog steeds kans op de wereldtitel. Het raceweekend in Jerez werd overschaduwd door een dodelijk ongeval. Na een zware crash in de eerste WK Supersport 300 race kwam de Spanjaard Dean Berta Viñales om het leven. 

Een week na de races in Catalunya kwam Jeffrey Buis opnieuw in actie, ditmaal voor twee WK Supersport 300 races in Jerez. Dit is het Spaanse circuit waar de coureur uit Steenwijkerwold vorig jaar voor het eerst vooraan in de kopgroep aan het strijden was. Ook tijdens deze editie was Jeffrey tijdens de trainingen vooraan te vinden. Na de vrije trainingen stond hij op plaats vier. Gedurende de kwalificatie liet de MTM Kawasaki coureur zien dat hij de snelheid had, maar het lukte hem door druk verkeer niet om een ideale ronde te rijden. In zijn laatste ronde was Jeffrey op weg naar een positie op de eerste startrij, totdat hij in de laatste sector langzamere rijders tegenkwam. De 19-jarige coureur kwalificeerde zich als twaalfde, waardoor hij vanaf de vierde startrij aan de races moest beginnen.

In de eerste race kende Jeffrey een uitstekende openingsfase. Door scherp te beginnen wist hij zich snel door het veld te werken. Aan het einde van de tweede ronde reed Jeffrey al aan de leiding. Vervolgens wist hij zich in de kopgroep van zo’n vijftien rijders constant in de top-vijf te handhaven. Jeffrey reed ook regelmatig op kop, ook op het moment dat er met nog drie ronden te gaan een rode vlag kwam vanwege een crash. Jeffrey werd tot winnaar uitgeroepen, zijn derde van het seizoen en zijn zevende uit zijn carrière. Na de podiumceremonie veranderde de stemming compleet, want een aantal uur na de race werd bekend dat de 15-jarige Spanjaard Dean Berta Viñales bij de crash om het leven was gekomen. Het WorldSBK paddock was aangeslagen. In de overleg met Dean’s familie werd er in de avond besloten dat er zondag wel geracet zou worden.

Ook in de tweede race wist Jeffrey vanaf de vierde startrij snel naar voren te komen. Al vroeg in de race wist hij aansluiting te vinden met de top van het veld. Halverwege de race verschakelde Jeffrey zich een keer in de laatste bocht, waardoor hij wijd moest en terugviel naar plaats veertien. De Kawasaki-coureur wist zich knap weer door de groep te werken, die inmiddels in gevecht was voor de tweede plaats. In de laatste ronde wist Jeffrey veel aanvallen af te slaan tot de laatste bocht, toen hij opnieuw in de eerste versnelling kwam te zitten. Jeffrey ging iets wijd en kwam als derde over de finish. Na afloop werd Jeffrey nog één plaats teruggezet omdat hij in de laatste ronde op het groene was gekomen, waardoor hij als vierde werd geklasseerd.

Jeffrey is het Jerez weekend gestegen naar een tweede plaats in het kampioenschap. Doordat kampioenschapsleider en teamgenoot Adrián Huertas in de tweede race ten val kwam heeft Jeffrey het verschil verkleind tot 36 punten. Met nog twee races te gaan, die volgend weekend (1 t/m 3 oktober) verreden worden in Portimão, zijn de twee MTM Kawasaki rijders de enig overgebleven kandidaten voor de wereldtitel.

Jeffrey Buis: “Het was een raar en heftig weekend. Zo win je de race en sta je op het podium, maar niet veel later kregen we te horen dat Dean Berta Viñales was overleden. Alles verandert dan en dan gaat het niet meer over racen. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en naasten van Dean. Ik wens hen heel veel sterkte. In de tweede race ging het ook erg goed, maar ik verschakelde mij een keer, waardoor ik van achter in de groep weer terug moest komen. Dit verschakelen gebeurde in de laatste bocht nog een keer en werd ik uiteindelijk geen tweede maar vierde. Maar qua prestaties hebben we het uitstekend gedaan in Jerez.”

Foto credit: Randy van Maasdijk