Jeffrey Buis

Jeffrey Buis zijn motorsportcarrière begon al op vierjarige leeftijd. Dit begon in de grasbaan, waar hij in zijn jonge jaren mooie resultaten boekte en onder andere derde werd bij het Nederlands kampioenschap. In 2012 maakte Jeffrey de overstap naar de wegrace. In het seizoen 2020 kwam op 18-jarige leeftijd een grote droom in vervulling; Jeffrey werd wereldkampioen in de World Supersport 300 klasse. In 2023 wist de coureur uit Steenwijkerwold deze prestatie te herhalen, waarmee hij zich nu tweevoudig wereldkampioen in de World Supersport 300 klasse.

Kennismaken met de wegrace deed Jeffrey in Molenaar NSF 100 competitie. Vanaf het eerste seizoen kon Jeffrey al regelmatig in de top meedraaien en hij leerde ontzettend veel van de unieke leerschool van Arie Molenaar. Naar vier seizoenen in de top van het veld te hebben gereden, stapte Jeffrey in 2016 over naar de grote circuits.

Deze overstap werd ogenschijnlijk zonder moeite gemaakt, want op de grote circuits in de Moriwaki 250 Junior Cup wist Jeffrey bij zijn eerste race al een podium te scoren in dit internationale veld. Jeffrey boekte meerdere overwinningen en werd de beste rookie en tevens Nederlander in de eindstand op plaats drie. Ook werd hij daarnaast nog eens Nederlands kampioen in de NSF Open klasse van de SOBW. Jeffrey mocht als toetje naar de selectietraining van de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Na een sterke indruk te hebben achtergelaten eindigde dit avontuur voor Jeffrey op de finaledag. 

In 2017 stapte Jeffrey over naar de Moto3 motoren en ging rijden voor het Ernst Dubbink Eveno Racingteam in het Noord Europese Moto3 kampioenschap. Na een lastige start van het seizoen voelde Jeffrey zich steeds beter thuis op de Moto3 en wist steeds mooiere resultaten te boeken. De mooiste overwinning uit zijn carriere was op zondag 1 oktober 2017 toen hij de Moto3-wedstrijd tijdens het Britihs Superbike evenement in Assen wist te winnen door in een kopgroep van tien rijders als eerste te finishen!

Weer mocht Jeffrey naar het selectie-event van de Red Bull MotoGP Rookies Cup, maar weer wist hij zich helaas net niet te kwalificeren. Bij de start van het seizoen 2018 is Jeffrey 16 jaar en klaar voor een nieuwe uitdaging. Jeffrey heeft de overstap gemaakt naar de Supersport 300 motoren en gaat rijden met een eigen team onder de naam JB6 Dutch Motorsport in de Yamaha R3 Cup en ONK Supersport 300. Het seizoen 2018 werd een succesvol jaar voor Jeffrey, waarin hij zijn eerste wedstrijd in de Yamaha R3 Cup op het circuit van Croix in Frankrijk wist te winnen. Jeffrey wist in totaal vier wedstrijden te winnen en zijn mooiste overwinning was tijdens de Gamma Racing Day met volgepakte tribunes tijdens de Gamma Racing Day. (zie onderstaande foto) De jonge coureur uit Steenwijkerwold eindigde als beste nieuwkomer als derde in de eindstand. Dit leverde hem onder andere een ticket op voor de selectietraining van de Yamaha bLU cRU en daarnaast wekte het de interesse van diverse WK-teams. Aan het einde van het jaar kon Jeffrey groot nieuws bekend maken, want zijn doel van het seizoen 2018 was behaald; in 2019 start Jeffrey in de WK Supersport 300 klasse!

In het seizoen 2019 maakte Jeffrey zijn debuut in het wereldkampioenschap voor het MTM Kawasaki Racingteam. Heteerste WK-evenement was in april op het circuit van Aragon . Na een mindere kwalificatie wist hij zich vanaf een eenendertigste startplaats naar de zestiende plaats te rijden. Een week later tijdens de thuisrace in Assen werden de eerste WK-punten behaald.  Op slechts anderhalve seconde van de winnaar werd Jeffrey dertiende. Vervolgens scoorde de Kawasaki-coureur in Jerez zijn eerste top-tien klassering door als negende te finishen. Ook tijdens de tweede race in Jerez en Misano behaalde hij punten. In Donington Park kreeg Jeffrey helaas technische problemen en in Portimão kwam hij zelf ten val. Beide keren reed de rijder uit Steenwijkerwold in een veelbelovende positie. Tijdens de voorlaatste race in Magny Cours behaalde Jeffrey een vijfde startplaats en wist hij naar een achtste plaats te rijden in de race. Dit was zijn beste uitslag van het seizoen. Ook in Qatar wist Jeffrey zich op de tweede startrij te kwalificeren en finishte hij als twaalfde. Uiteindelijk eindige hij als veertiende in de eindstand. Een keurige prestatie tijdens zijn debuutseizoen in het wereldkampioenschap.

Het seizoen 2020 werd het jaar van Jeffrey. Opnieuw kwam hij uit voor MTM Kawasaki in de World Supersport 300 klasse De seizoensstart werd vanwege het coronavirus lang uitgesteld en er werd besloten om ieder raceweekend dubbele races te rijden. Eind juli gingen de World Supersport 300 rijders van start in Jerez. Jeffrey liet gelijk zien een enorme stap gemaakt te hebben en kon vanaf de eerste race strijden voor het podium. Helaas bleven de gewenste resultaten uit, maar een ronde later in Portimão pakte Jeffrey met een tweede plaats zijn eerste WK-podium. In de tweede race werd hij vierde. Toen ging het circus naar Motorland Aragon voor een dubbele ronde. Jeffrey was op het Spaanse circuit oppermachtig en won maar liefst drie van de vier wedstrijden. In de enige race die de MTM Kawasaki coureur niet won, werd hij tweede.

Jeffrey begon als kampioenschapsleider aan de vijfde ronde in Catalunya en scoorde met een vijfde en derde plaats belangrijke punten in de strijd om de titel. In Magny Cours was het vervolgens kleddernat. Jeffrey behaalde in de eerste race een hele belangrijke zege, door in de laatste sector teamgenoot en concurrent Scott Deroue te verslaan. In de tweede race werd de coureur uit Steenwijkerwold tweede, waardoor hij met 28 punten voorsprong op Deroue mocht beginnen aan de laatste ronde in Estoril. In de eerste race in Portugal wist Jeffrey het karwei te klaren. Een zesde plaats was voldoende om zijn eerste wereldtitel veilig te stellen en dat op 18-jarige leeftijd. Een fantastisch seizoen!

In het seizoen 2021 ging Jeffrey van start met nummer 1 op de MTM Kawasaki in het WK Supersport 300 kampioenschap. In het begin van het seizoen zat het de jonge coureur niet mee, maar vanaf de derde rond in Assen begon Jeffrey sterk te presteren. Met drie overwinningen en vijf podiumplaatsen vocht Jeffrey tot de laatste ronde van het seizoen voor prolongatie van zijn wereldtitel. Na twee spannende slotraces eindigde Jeffrey als derde in het WK van 2021.

Gedurende het seizoen maakte Jeffrey ook veel trainingsmeters met een Kawasaki ZX-6R en mocht hij na afloop van het WK Supersport 300 seizoen zijn debuut maken in het WK Supersport (600) bij Motozoo Racing by Puccetti. Deze races waren in Argentinië en Indonesië. De progressie was zichtbaar en in 2022 werd Jeffrey een vaste coureur van het Kawasaki-team in de WK Supersport (600) klasse. Het seizoen 2022 verliep met ups en downs. Het lukte om verschillende redenen net niet om WK-punten te scoren. Wel leerde Jeffrey enorm veel van zijn seizoen in de 600cc klasse op WK-niveau.

In het seizoen 2023 keerde Jeffrey terug naar de klasse en het team waar hij in 2020 kampioen mee werd. De coureur uit Steenwijkerwold gaat racen voor MTM Kawasaki in de WK Supersport 300 klasse. Aan het begin van het seizoen liet Jeffrey hier en daar nog wat punten liggen, maar gedurende het seizoen werd hij sterker en sterker. Jeffrey won steeds meer races en pakte constante goede uitslagen, waardoor hij zich ging mengen in de titelstrijd. In totaal wist Jeffrey vier races te winnen. In combinatie met zijn zeges in 2020 en 2021 is Jeffrey recordhouders op het gebied van raceoverwinningen in de World Supersport 300. Geen enkele rijder won meer races in deze klasse dan Jeffrey. Tijdens de slotronde van 2023 in het Portugese Portimão wist de Kawasaki-rijder zijn tweede wereldtitel veilig te stellen. Ook wist er nog geen enkele rijder twee keer wereldkampioen te worden in de World Supersport 300 klasse.

In 2024 gaat Jeffrey op jacht naar zijn derde wereldtitel in de World Supersport 300 klasse. De regerend wereldkampioen is verandert van team. Jeffrey komt in 2024 uit voor het Duitse team Freudenberg KTM.