Drie WK-punten voor Jeffrey Buis na sterk weekend in Assen

Jeffrey Buis heeft zijn eerste drie punten binnen in de World Supersport 300 klasse. Na een sterk gereden weekend op het TT Circuit Assen wist Jeffrey zich in de wedstrijd te handhaven in de kopgroep. In een spectaculair gevecht eindigde de MTM Kawasaki-coureur op een dertiende plaats, waardoor hij drie WK-punten mee mocht nemen naar Steenwijkerwold.

Vanaf de eerste training had Jeffrey Buis het goed naar zin op de Kawasaki Ninja 400 op het TT Circuit Assen. Jeffrey stond tijdens de vrije trainingen van vrijdag constant bij de eerste tien van zijn groep. Uiteindelijk stond Jeffrey op een achttiende positie na de eerste trainingsdag, maar deze uitslag gaf geen goed beeld van zijn dag. Het gevoel bij de 17-jarige coureur was namelijk erg goed en zijn snelste ronde van de dag werd geschrapt omdat hij op het groene buiten de baan was gekomen.

Met vertrouwen begon Jeffrey daardoor aan de kwalificatiedag. In de Superpole liet Jeffrey zijn potentieel zien door de derde tijd van zijn groep te noteren. Deze tijd was uiteindelijk goed voor de elfde startpositie nadat ook de tweede groep had gereden. Beide groepen hadden tijdens de trainingen te maken met zeer koude en wisselende weersomstandigheden.

Jeffrey mocht zondagmiddag van start vanaf de vierde rij in de World Supersport 300 wedstrijd. Jeffrey had geen goede start en viel in de eerste sector terug naar een twintigste plaats. Vervolgens wist de Kawsaaki-coureur snel weer naar voren te komen en zich op te werken naar de rand van de top-tien. Er ontstond een gigantische kopgroep van ongeveer twintig rijders, waarin Jeffrey constant in de middenmoot vocht voor zijn positie. Na twaalf ronden kwam Jeffrey als dertiende over de finish, waardoor hij zijn sterke weekend bekroonde met drie WK-punten.

Jeffrey Buis: ‘Het was een geweldige wedstrijd en het was heel gaaf om voor eigen publiek te racen! Ik had een slechte start, maar ik wist in de eersten ronden gelijk veel plaatsen te winnen. Het was iedere ronde vechten voor je positie en het was lastig om echt naar voren te komen. Ik ben erg tevreden met mijn race en mijn eerste WK-punten. Ik hoop dat we deze lijn kunnen doortrekken in Imola.’

Fotograaf: Damon Teerink