JEFFREY BUIS IS WERELDKAMPIOEN!

Jeffrey Buis is zaterdagmiddag wereldkampioen geworden in de Supersport 300 klasse op het Circuito do Estoril! Het was enorm spannend, want het ging zeker niet vanzelf in de trainingen en wedstrijd. Vanaf een negentiende startplaats wist Jeffrey naar een zesde plaats te komen in de eerste race. Deze uitslag was voldoende voor de wereldtitel. De 18-jarige coureur uit Steenwijkerwold is daarmee de jongste Nederlandse wereldkampioen in de wegrace.

De laatste World Supersport 300 ronde van het seizoen in Estoril is een hele bijzondere voor Jeffrey Buis. De 18-jarige begon vrijdagmorgen aan het raceweekend als lijstaanvoerder in het WK met een voorsprong van 28 punten op zijn teamgenoot Scott Deroue. Eén van de twee Nederlanders zou de wereldtitel gaan pakken, dat was al duidelijk. Het Circuito do Estoril was volledig nieuw voor Jeffrey. Hij gebruikte de eerste trainingsdag dan ook om de baan onder de knie te krijgen en om een goede afstelling te vinden. Gedurende de dag ging Jeffrey steeds sneller rond, maar de posities waren nog niet perfect. Na drie vrije trainingen was de MTM Kawasaki MotoPort coureur zesentwintigste, maar het belangrijkste was dat hij zich rechtstreeks plaatste voor de Superpole.

In deze kwalificatie ging het ook zeker niet vanzelf. Jeffrey probeerde een slipstream te vinden wat hard nodig is op dit Portugese circuit, maar dat lukte niet. In de slotfase reed hij maar alleen zijn ronden en wist hij zich op 1.2 seconde van de snelste als negentiende te kwalificeren. Zeker niet de startpositie die Jeffrey voor ogen had tijdens de beslissende ronde voor het wereldkampioenschap. Maar gezien de situatie dat hij zijn ronde zonder slipstream reed, was de tijd niet verkeerd.

In de race maakte Jeffrey het enorm spannend. Lang reed de jonge coureur rond de vijftiende plaats aan de start van de kopgroep. Deroue reed een aantal plaatsen voor hem en dat was voor Jeffrey de belangrijkste rijder om in de gaten te houden. In de slotfase van de race was er een crash in een krappe chicane. Dit zorgde ervoor dat de kopgroep in tweeën viel. In de laatste twee ronden kwam Jeffrey flink opzetten en op de finishlijn wist hij als zesde te finishen. Deroue kwam als achtste over de finish. Deze uitslag betekende dat Jeffrey zich wereldkampioen Supersport 300 mag noemen. Wat volgde was mooi feest langs het circuit en mooie huldiging op het podium; prachtig! JEFFREY BUIS IS WERELDKAMPIOEN!

Zondagmiddag staat de tweede en laatste WorldSSP300 race van het seizoen op het programma. Zaterdag is het tijdschema nog aangepast. De wedstrijd gaat om 12:30 uur plaatselijke tijd, 13:30 uur Nederlandse tijd, van start.

Jeffrey Buis: “Ik kan het nog bijna niet geloven, maar we zijn gewoon wereldkampioen! Het ging zeker niet vanzelf in de trainingen, want we moesten vanaf P19 starten. De race was ook niet makkelijk, maar mijn plan was om in de slotfase toe te slaan. Dat plan pakte perfect uit en kwam op P6 over de finish. Dat was voldoende om wereldkampioen te worden. Een onbeschrijfelijk gevoel!

MTM Kawasaki MotoPort heeft dit jaar een geweldige motor neergezet en de support binnen het team is geweldig. Er zijn zoveel mensen die mij in al die jaren hebben gesteund. Eerst om naar het WK te komen en vervolgens om in dit kampioenschap te groeien. Ik wil iedereen daarvoor bedanken, want anders had ik niet zover kunnen komen. In het bijzonder wil ik mijn familie en sponsoren bedanken; deze wereldtitel is ook van jullie!”

EVENT SPONSOR ESTORIL

 

 

 

 

 

Riter Induction is mijn event sponsor tijdens de WorldSSP300 ronde in Estoril. Riter Induction en in het bijzonder Richard Tervelde; enorm bedankt voor de steun! 

Riter Induction is dé specialist in industriële inductie verhitting. Wij ontwerpen en leveren hoogwaardige innovatieve inductie verwarmingssystemen. Onze inductieapparatuur biedt dé schadevrije oplossing voor voorverwarmen, monteren en demonteren van metalen constructieonderdelen. Razendsnel, gecontroleerd en vlamvrij. En daardoor veilig in gebruik en milieuvriendelijk. Onze toepassingen worden wereldwijd gebruikt in de auto-, wind-, trein-, vliegtuig-, voeding- en zware industrie.

Riter Induction; wereldwijde hoofdrolspeler in industriële inductieverwarming. Bekijk hun gloednieuwe website via: http://www.riter-induction.com/

Foto credit: Randy van Maasdijk