Jeffrey Buis scoort zijn eerste WK-podium met een tweede plaats in Portimão

Jeffrey Buis heeft fantastisch weekend achter de rug in Portimão. De 18-jarige coureur uit Steenwijkerwold finishte in de eerste race op een tweede plaats en scoorde zo zijn eerste WK-podium. Ook in de tweede race ging het uitstekend en eindigde Jeffrey op een keurige vierde plaats.

Een week na de openingsronde van het WorldSSP300 kampioenschap in Jerez kwamen de coureurs opnieuw in actie, deze keer op het spectaculaire circuit van Portimão in Portugal. Vrijdag was Jeffrey Buis nog niet helemaal op snelheid met een dertigste tijd overall. Vrijdagavond werd er geëvalueerd waar de 18-jarige coureur tijd liet liggen en hoe hij het anders aan kon pakken. Dit pakte geweldig uit tijdens de tweede dag. Na een vierde tijd in de derde vrije trainingen en keurige zesde tijd in de Superpole, mocht Jeffrey vanaf de tweede startrij de races in Portugal aanvangen.

De eerste race was er één om niet snel te vergeten. Na een goede start wist de MTM Kawasaki MotoPort coureur zich al snel op te werken naar een tweede plaats achter Ana Carrasco. Achter Jeffrey was er een valpartij, waardoor hij en Carrasco een kleine voorsprong konden pakken. Het tweetal maakte hier optimaal gebruik en wisten steeds verder weg te rijden bij de jagende groep achter hun. Jeffrey koos ervoor om te volgen, zodat zij samen weg zouden blijven. Het plan was om in de slotfase toe te slaan. Helaas kwam het niet zo ver, want in de zesde van in totaal tien ronden werd de race afgebroken vanwege een crash op het rechte stuk. Jeffrey werd daardoor als tweede in uitslag opgenomen; een fantastisch resultaat en tevens zijn eerste podium in het WK!

Ook in de tweede race reed Jeffrey uitstekend, al had hij het in de openingsfase even moeilijk. De Kawasaki-coureur ging in de eerste ronde twee keer wijd en moest zich daarna weer naar voren zien te knokken. Het lukte Jeffrey om naar de vier koplopers te rijden. Een groep rijders achter hem profiteerde van zijn snelheid, waardoor er een grote kopgroep ontstond voor de slotfase van de wedstrijd. Ook deze race werd niet uitgereden tot aan de finish. In de laatste ronde gingen er een aantal rijders onderuit vanuit de kopgroep. Vervolgens besloot de organisatie de rode vlag te zwaaien. Dit betekende het einde van de race. Jeffrey reed op dat moment op een keurige vierde plaats, waardoor hij nog eens dertien punten scoorde voor het wereldkampioenschap.

Door de tweede en vierde plaats is Jeffrey gestegen naar een zesde positie in de WK-tussenstand. De volgende ronde van het WorldSSP300 kampioenschap is in het weekend van 28 t/m 30 augustus op Motorland Aragon. Er wordt dan twee weken achter elkaar gereden op het Spaanse circuit, wat betekent dat er in Aragon in totaal vier zullen plaatsvinden.

Jeffrey Buis: “P2 en P4 dit weekend, wat een geweldig resultaat. Het team heeft super goed gewerkt. Vrijdag hadden we nog niet de snelheid, maar vanaf zaterdag zat het tempo er goed in. In de eerste race kon ik samen met Ana Carrasco wegrijden. Het was mijn eerste WorldSSP300 podium, dat voelde heel speciaal. De tweede race was iets lastiger, maar ook met de vierde plaats ben ik heel tevreden. Op naar Aragon!”

EVENT SPONSOR PORTIMAO – BABET & FRANK

Jeffrey Buis: “Mijn eventsponsors in Portimão zijn Babet en Frank, die mij al jaren steunen en ook bij veel races door heel Europa ter ondersteuning mee zijn geweest. Het oorspronkelijke raceweekend in Portimão (september) zouden wij ook met mij zijn meegegaan, maar dat is door de huidige situatie helaas niet mogelijk. Daardoor zullen zij nu thuis achter de buis mijn races volgen.

Daarom ben ik ze extra dankbaar dat ze in Portimão toch mijn eventsponsor willen zijn. Ze waren er al vanaf de eerste keer bij, dat ik in Portimão reed. Dat was in 2016 in de Moriwaki 250 Junior Cup. Het was een weekend om niet snel te vergeten, want ik kreeg toen een vastloper op het snelste punt van het circuit. Maar gelukkig kon ik de motor zonder crash tot stilstand brengen.

Babet en Frank; enorm bedankt!”