Tweede plaats voor Jeffrey Buis tijdens WK Supersport 300 in Misano

Na een lange stop van zes weken was het tijd voor de derde ronde van het FIM World Supersport 300 kampioenschap. Van 14 tot en met 16 juni werd er geracet op het Misano World Circuit “Marco Simoncelli” in Italië. Jeffrey Buis maakte gedurende het weekend mooie stappen en was goed op snelheid. In de eerste race wordt hij zesde en hij weet een keurige tweede plaats te scoren in de tweede wedstrijd.

Tijdens de vrije training op vrijdagochtend was het niet eenvoudig voor Jeffrey om het vertrouwde gevoel te vinden op zijn KTM RC 390cc machine. Doordat vele teams hier eerder dit seizoen al getest hadden mistte Jeffrey kostbare meters. Maar na enkele aanpassingen was het gevoel tijdens de Superpole sessie al aanzienlijk beter. Onder zomerse temperaturen rijdt Jeffrey deze sessie merendeels op eigen kracht en weet zich uiteindelijk te kwalificeren op een tiende plaats. Geen slechte startpositie in deze klasse, waarbij slipstream vaak een belangrijke rol speelt in de wedstrijden.

Op zaterdag begin van de middag gingen de lichten op groen voor de eerste wedstrijd van het weekend. De coureur uit Steenwijkerwold kwam uitstekend van zijn plek en wist zich in de openingsronde al naar de voorste posities te knokken. Jeffrey liet zien een goed tempo te hebben maar moest naarmate de wedstrijd vorderde toch iets toegeven ten opzichte van de kopgroep. De Team Freudenberg rijder verloor met name tijd bij het uitkomen van de bochten en dit speelde hem uiteindelijk parten in de laatste ronden van de wedstrijd. Uiteindelijk passeert hij de finish als zesde en scoort hiermee toch essentiële punten voor het kampioenschap.

De tweede wedstrijd op zondagmiddag was waanzinnig spannend. Jeffrey had een stap in de juiste richting gemaakt met de KTM-machine ten opzichte van de eerste race en dat gaf vertrouwen voor de jonge Nederlander. De gehele race was het vechten voor elke centimeter en positie en dat in een grote kopgroep. Onder zonnige omstandigheden liet Jeffrey zich uitstekend zien in de groep en toonde vechtlust. Hij verloor geen enkel moment de aansluiting met de top drie en zette mooie inhaalacties in. Alles kwam aan op de laatste ronde en de laatste bocht. Jeffrey lag aan de leiding maar werd in de laatste bocht voorbijgestoken, waarna het een sprint richting de finish zou worden. Uit de slipstream komt Jeffrey als tweede over de finish. Een goed resultaat en belangrijke punten voor het kampioenschap.

Jeffrey Buis: “Ik ben blij met het weekend in Misano. We begonnen het weekend met een achterstand op de andere teams, omdat zij hier al getest hadden. Maar samen met Team Freudenberg hebben we dit gedurende het weekend recht gezet en elke sessie stappen gemaakt. We hebben ons sterk laten zien en ben blij om het raceweekend in Misano met een podiumplek af te sluiten. Daarnaast hebben we ook belangrijke punten gescoord voor het kampioenschap en dat geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen. We gaan ons nu opmaken voor het IDM in Most aankomende week.”

De eerstvolgende wedstrijd om het wereldkampioenschap vindt plaats op het Autodrom Most in Tsjechië. De vierde ronde van het WK Supersport kampioenschap vindt plaats van 19 tot en met 21 juli. Maar komend weekend zal Jeffrey op hetzelfde circuit in actie komen. Dit gebeurt met het IDM Supersport 300 kampioenschap, oftewel een goede voorbereiding voor de WK-wedstrijd over een aantal weken.

Foto credits: Randy van Maasdijk