Goed opgebouwde race levert Jeffrey Buis een vijfde plaats op

Op een opdrogende baan in Catalunya heeft Jeffrey Buis goede zaken gedaan in het World Supersport 300 kampioenschap. De MTM Kawasaki MotoPort coureur reed in lastige omstandigheden een volwassenen race, wat hem een vijfde plaats opleverde. Met deze uitslag verstevigde Jeffrey zijn leidende positie in het WK.

Het Circuit de Barcelona-Catalunya was compleet nieuw voor Jeffrey Buis. Ondanks dat de coureur uit Steenwijkerwold voor dit weekend nog geen meter op dit circuit had gereden, verliep het vanaf de eerste training uitstekend. Jeffrey zette een derde tijd in de eerste vrije training. Dat bleek ook belangrijke sessie te zijn, want het was de enige droge vrije training. In de Superpole was het wel droog. Jeffrey probeerde in de drukte ruimte en ritme te vinden voor een goede ronde. Dat lukte, maar net te laat. De Kawasaki-coureur kwam één seconde nadat de tijd was verlopen over de finish. Jeffrey dacht zelf dat hij nog een ronde had en knalde er op dat moment een geweldige tijd uit. De rondetijd van 18-jarige coureur was een 1’56.1 en dat was eigenlijk genoeg voor de pole position. Maar deze tijd telde niet en Jeffrey plaatste zich als dertiende voor de races.

Kort voor de eerste race van zaterdagmiddag had het flink geregend. De rijders gingen van start op regenbanden. Jeffrey had een goede start en won gelijk wat plaatsen in de eerste bocht. Vervolgens was er voor hem een crash, waardoor de jonge coureur in de remmen moest en de aansluiting met de voorste rijders verloor. Jeffrey kwam terecht in een groep die uiteindelijk gevecht was voor de vijfde plaats. De baan droogde steeds verder op en de omstandigheden waren verraderlijk. Jeffrey versnelde in de slotfase en zette de snelste raceronde op de klokken. Dit zorgde ervoor dat hij zich door groep wist te werken en op een nette vijfde plaats over de finish kwam.

De overige rijders in de top-vier van het kampioenschap kwamen achter Jeffrey over de finish. Dit betekent dat de coureur uit Steenwijkerwold nu aan de leiding gaat in het WK met een voorsprong van 20 punten op nummer twee Scott Deroue en dat hij 37 punten meer heeft dan nummer drie Bahattin Sofuoglu. Zondagmiddag om 13:40 uur gaat de tweede race van start op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Jeffrey Buis: “Het was een goede race in lastige omstandigheden. In de eerste bocht was er een crash voor mij, waardoor ik in de remmen moest en de aansluiting met de voorste rijders verloor. Ik kwam in een groep terecht, en kon daarin goed de lijnen en rempunten van de andere rijders zien. De baan droogde verder op en in de slotfase naar P5 gereden. Dat was het maximale voor vandaag. We hebben goede punten gescoord voor het kampioenschap!”