Jeffrey Buis behaalt hard bevochten WK-punt in Misano

Jeffrey Buis scoorde zijn beste startplaats tot nu toe in de WK Supersport 300 klasse met een tiende positie in de Superpole. Tijdens de race in Misano wist de MTM Kawasaki coureur ondanks gripproblemen naar een vijftiende plaats te rijden, waardoor hij voor de vierde achtereenvolgende keer in de punten wist te finishen.

Jeffrey Buis had voorafgaand aan het raceweekend eenmaal eerder op het circuit van Misano gereden, al was dat met een Moto3. Jeffrey gebruikte de eerste vrije training van vrijdag dan ook om met de Kawasaki Ninja 400 ritme op te bouwen op het Italiaanse circuit. In de tweede vrije training was het flink warmer geworden en harder gaan waaien, waardoor het moeilijk was om de tijden uit de ochtend te verbeteren. Wel was het gevoel op de motor beter bij de 17-jarige coureur uit Steenwijkerwold. Het zonnige weer van vrijdag had plaatsgemaakt voor regen op zaterdag.

In de World Supersport 300 klasse wordt er getraind in twee groepen. De eerste groep mocht de Superpole rijden op een droge baan, maar voor de start van de tweede groep met Jeffrey was het gaan regenen. Jeffrey bouwde zijn kwalificatiesessie goed op en ging steeds iets harder rijden. Een goede tactiek was belangrijk, omdat het ook tijdens de training het ene moment droog was en het andere moment weer regende. Op het juiste moment wist Jeffrey zijn beste rondetijd te zetten, waarmee hij keurig als vijfde eindigde van zijn groep. Dit betekende een tiende startplaats voor Jeffrey, zijn beste gridpositie in het WK Supersport 300 tot nu toe!

In de race waren de weersomstandigheden goed. Jeffrey was ook goed weg bij de start, maar in de eerste ronde gebeurde er van alles om hem heen waaronder meerdere valpartijen. Hierdoor ontstond er aan het einde van de eerste ronde een groot gat tussen de eerste en tweede groep. Jeffrey kwam na de openingsronde als zevende door en reed daarmee vooraan in de tweede groep. In de loop van de race kreeg de 17-jarige coureur problemen met de grip aan de voorkant van zijn motor, waardoor hij wat posities moest prijsgeven. Jeffrey moest er hard voor werken, maar uiteindelijk wist hij zich nog wel naar de vijftiende plaats te knokken. Hierdoor mocht Jeffrey één WK-punt meenemen naar Steenwijkerwold.

Over een twee weken (5 t/m 7 juli) rijdt Jeffrey de zesde race van het World Supersport 300 seizoen op Donington Park.

Jeffrey Buis: ‘Na de vrije trainingen had ik zeker getekend voor één WK-punt, want toen ging het nog niet zo gemakkelijk. Maar gezien de problemen die we hadden in de race, had er toch wel wat meer ingezeten. Dat is jammer, maar het is wel goed dat we opnieuw gefinisht zijn in de punten. De eerste ronde was erg chaotisch, want ik moest een paar keer uitwijken voor een aantal crashes voor mij. Nu gaan we door naar Donington Park en daar hoop ik een beter eindresultaat te behalen!’