Jeffrey Buis derde in WK na een tegenvallende slotronde in Portimão

Helaas is de laatste WK Supersport 300 ronde van het seizoen 2021 in Portimão voor Jeffrey Buis niet gegaan zoals gehoopt. Vooraf had de MTM Kawasaki coureur nog een kleine kans op de titel, maar twee crashes vooraan in de kopgroep zorgden ervoor dat Jeffrey derde in de eindstand werd. Overall kan de coureur uit Steenwijkerwold terugkijken op een sterk seizoen met drie overwinningen.

Afgelopen weekend werd de laatste ronde van het WK Supersport 300 seizoen verreden in Portimão. Op voorhand had Jeffrey Buis nog een kleine kans op de wereldtitel. Met nog twee races te gaan stond de coureur uit Steenwijkerwold 36 punten achter op zijn teamgenoot Adrián Huertas. Ook moest Jeffrey nog achterom kijken, want de tweede positie in het klassement was ook nog allesbehalve zeker. Gedurende de trainingen liet Jeffrey zijn goede vorm en ritme weer zien. Dit resulteerde uiteindelijk in een vijfde tijd in de Superpole kwalificatie.

In de eerste race zat Jeffrey er ook bij. Veelal was hij aan de voorzijde van de groep te vinden, maar hij viel na een aantal ronden ook even terug naar plaats acht. Binnen de kortste keren was de MTM Kawasaki-coureur weer naar de tweede plaats gereden, totdat het fout ging. Jeffrey raakte bij het insturen van een krappe bocht de achterkant van zijn voorligger Huertas en crashte. Dit betekende een nulscore voor Jeffrey en dat betekende ook dat zijn kansen op de wereldtitel verkeken waren

In de tweede race was de inzet op vicewereldkampioen te worden. Jeffrey begon aan deze afsluitende race van het seizoen als de nummer twee in het WK met een voorsprong van vijf punten op Tom Booth-Amos. Het werd een zeer spannende strijd. Jeffrey kwam geweldig bij de start en leek in de eerste ronde zelfs te kunnen wegrijden. In de tweede ronde werd hij op het rechte stuk weer opgeslokt door de grote kopgroep. Even viel de 19-jarige coureur terug naar dertiende plaats, maar later kwam hij weer naar voren. De groep was ondertussen aan het vechten voor plaats twee, omdat één rijder was weggereden. Jeffrey ging als tweede laatste ronde in, maar viel terug naar de vijfde positie. Jeffrey moest kort achter Booth-Amos finishen die op dat moment tweede race. Jeffrey gaf alles, maar moest het bekopen met een crash. Hij pakte zijn motor nog wel weer op en finishte als achtentwintigste. Jeffrey is als derde in het eindklassement van het WK geëindigd.

Jeffrey Buis: “Het gevoel tijdens de trainingen al was goed en dat liet ook zien in de eerste race. Nadat er een gaatje ontstond kon ik weer naar voren in de kopgroep rijden, tot het moment dat ik viel. Adrián stuurde krap in en ik kon geen kant op. Heel jammer, maar dat is racen. Ik wil Adrián feliciteren met zijn wereldtitel. Het was ook een goede tweede race en ik deed er alles aan om tweede te worden in het kampioenschap. In de laatste ronde gaf ik alles, maar ik verloor de voorkant van de motor. Gegokt en verloren. Overall hebben we gewoon een heel goed seizoen gehad. Ik wil het team daar enorm voor bedanken!”

Event sponsor Portimão – Babet & Frank

Vanaf de eerste keer dat ik op Portimão racete in de Moriwaki Cup waren Babet & Frank al mijn event-sponsor. De afgelopen jaren waren ze dat ook in het WK tijdens deze races in Portugal en dit jaar was dat niet anders. Ook super leuk dat ze er dit jaar weer live bij konden zijn. Babet & Frank; heel erg bedankt voor jullie jarenlange steun en support!

Foto credits; Randy van Maasdijk & GeeBee Images