Jeffrey Buis haakt aan bij titelstrijd tijdens WK Supersport 300 in Most

Jeffrey Buis heeft met een negende en zevende plaats in lastige weersomstandigheden waardevolle WK-punten verzameld op het Autodrom Most in Tsjechië. Door zijn constante uitslagen en door mindere resultaten van de concurrentie is de MTM Kawasaki coureur flink punten ingelopen in het Supersport 300 wereldkampioenschap. Jeffrey staat bij aanvang van de zomerstop gedeeld vierde in de tussenstand en heeft slechts achttien punten minder dan de kampioenschapsleider.

De WK Supersport 300 races in het Tsjechische Most was een belangrijke ronde voor Jeffrey Buis. Zo net voor de zomerstop stond het raceweekend in het teken van aanhaken of afhaken in de strijd voor het wereldkampioenschap. Jeffrey begon aan de eerste training als de nummer zeven in het WK met een achterstand van 33 punten op de nummer één. Tijdens de eerste dag werd er een vrije training gereden op zowel een natte als droge baan. Jeffrey sloot de dag af met een vijftiende tijd. De Superpole kwalificatie op zaterdagochtend verliep niet naar wens voor Jeffrey. Het was duidelijk dat de coureur uit Steenwijkerwold de juiste snelheid had, maar hij slaagde er niet in om zich goed positioneren voor een slipstream die nodig is om een snelle tijd te rijden in Most. Jeffrey zette zijn snelste tijd zonder slipstream en kwalificeerde zich als vijftiende.

Vanaf de vijfde startrij kende Jeffrey een uitstekende start in de eerste race. Na enkele ronden begon het te regenen. De rijders stonden voor een lastige keuze, want het was een ‘flag-to-flag race’ wat betekent dat de wedstrijd niet stilgelegd zou worden. Het grootste deel van het veld – waaronder bijna alle toprijders – besloten om naar binnen te gaan om te wisselen naar regenbanden. Ook Jeffrey ging naar binnen, waar het team een uitstekende bandenwissel doorvoerde. Slecht een aantal rijders bleven rijden op slicks en dat bleek uiteindelijk de juiste keuze te zijn, omdat het al snel weer droog werd. Jeffrey reed een bekeken wedstrijd en finishte als één van de eerste rijders met regenbanden op een negende plaats.

De tweede wedstrijd in Most ging later van start dan gepland. Momenten voor de start begon het keihard te regenen. Een uur later dan gepland ging de race toch van start op een kletsnatte baan. Het werd een ingekorte race over acht ronden. Jeffrey had opnieuw een goede start en kwam al snel naar de top-zes. Gedurende de wedstrijd moest Jeffrey de kopgroep iets laten gaan en kwam hij in de tweede groep terecht. Daarin wist de Kawasaki-rijder zich goed staande te houden en scoorde hij waardevolle WK-punten door als zevende te finishen>

Jeffrey finishte in beide races voor veel rijders die voor hem stonden in het kampioenschap. Het zorgde ervoor hij de aansluiting heeft gevonden in de titelstrijd. Na tien races heeft Jeffrey 99 punten verzameld en staat daarmee gedeeld vierde in de tussenstand. Jeffrey heeft 18 punten minder dan de kampioenschapsleider. Na de zomerstop staan er nog zes races op het programma. Het belooft een spannend slot van het seizoen te worden, waarbij de top-zeven in het WK binnen 25 punten van elkaar staan. Het eerstvolgende raceweekend vindt plaats van 8 t/m 10 september op Magny Cours. In augustus zal Jeffrey met het MTM-Kawasaki team ter voorbereiding nog gaan testen op dit Franse circuit.

Jeffrey Buis: “Overal was het een positief weekend in Most met bijzondere weersomstandigheden. Ik voelde mij goed tijdens de vrije trainingen. De Superpole verliep niet helemaal naar wens. Ik kon niet de perfecte plaats op de baan vinden en moest genoegen nemen met een vijftiende plaats. De wedstrijden waren anders dan anders. Tijdens de eerste wedstrijd begon het al snel te regenen, waarbij ik koos om te wisselen van banden. Uiteindelijk finishte ik als negende. De tweede wedstrijd was een echte regenrace. Het was van korte duur, maar we moesten gefocust blijven. We verlaten Most met een zevende plaats en zeer belangrijke punten voor het kampioenschap. Dank aan het MTM Kawasaki Team voor het weekend.”

Foto credits: Randy van Maasdijk