Jeffrey Buis scoort een podium in Catalunya na spectaculaire slotronde

Het was een spannend, spectaculair en chaotisch einde van de tweede World Supersport 300 race in Catalunya. Voor Jeffrey Buis pakte het goed uit, want hij scoorde met een derde plaats zijn zesde podium van het seizoen. Het werd een geweldig teamsucces voor het MTM Kawasaki MotoPort team, want alle vier de rijders kwamen op de eerste vier plaatsen over de finish.

Jeffrey Buis had twee goede dagen achter de rug op het Circuit de Barcelona-Catalunya, toen hij zondagmiddag van start ging in de tweede World Supersport 300 race van het weekend. In de eerste race op een opdrogende baan was de coureur uit Steenwijkerwold als vijfde gefinisht, waarmee hij zijn leidende positie in het WK had verstevigd. Jeffrey moest vanaf de dertiende startplaats op de vijfde startrij de race aanvangen.

In de tweede race was de baan droog. Jeffrey wist bij de start niet veel plaatsen te winnen, maar begon daarna snel rijders te passeren. Bij het ingaan van de derde ronde had de Kawasaki-coureur een mooie slipstream op het rechte stuk, waardoor hij binnen één actie van plaats zes naar één kwam. Vervolgens was Jeffrey constant in de voorste gelederen van de kopgroep te vinden. In het slot van de race kreeg hij problemen met de grip aan de voorzijde. In de laatste ronde ging de 18-jarige coureur dan ook wijd in bocht vier en viel terug naar een zevende plaats.

In het laatste deel van het circuit gebeurde er nog van alles, waaronder diverse crashes. Jeffrey profiteerde en finishte achter teamgenoten Yuta Okaya en Scott Deroue op een derde plaats. Het feest voor het team werd compleet doordat Koen Meuffels ervoor zorgde dat de complete top-vier werd bezet door MTM Kawasaki MotoPort coureurs. De derde plaats betekende voor Jeffrey zijn zesde podium van het seizoen.

Met deze derde plaats scoorde Jeffrey 16 punten belangrijke punten voor het kampioenschap. De coureur uit Steenwijkerwold verloor 4 punten op Deroue, maar gaat met een grotere voorsprong naar huis dan dat hij aan het weekend in Catalunya begon. Jeffrey staat nu 16 punten voor op Deroue en het verschil naar nummer drie Bahattin Sofuoglu is 47 punten. Er zijn nog vier races te gaan en nog 100 punten te verdelen, dus er kan nog veel gebeuren. Over twee weken (2 t/m 4 oktober) is de voorlaatste ronde van het World Supersport 300 kampioenschap met twee races op het circuit van Magny Cours in Frankrijk.

Jeffrey Buis: “Ik ben erg blij met de resultaten van dit weekend. Het was mooi gevecht in de tweede race. In het begin moest ik mij naar voren vechten. Na een aantal ronden reed ik vooraan. In de laatste ronde maakt ik een fout, mede doordat de voorband helemaal op was. Ik viel terug naar de zevende plaats. Ik had een beetje geluk in de slotfase, maar dat heb je soms nodig. Heel erg blij met dit podium!