Jeffrey Buis scoort een verdiende WK-zege in Catalunya

Jeffrey Buis heeft na een ijzersterk optreden de eerste WK Supersport 300 race op het Circuit de Barcelona-Catalunya gewonnen. De MTM Kawasaki rijders reed constant vooraan in de grote kopgroep, wat hem zijn tweede zege van het seizoen opleverde. In de tweede race streed Jeffrey ook vooraan mee en kwam hij als zevende over de finish.

De WK Supersport 300 ronde op het Circuit de Barcelona-Catalunya was de eerste van drie raceweekenden achter elkaar, wat tevens de laatste fase van het seizoen 2021 is. Jeffrey Buis voelde zich in de trainingen goed en constant mee met de snelste rijders. In de kwalificatie zette de MTM Kawasaki-rijder coureur een zevende tijd.

In de eerste race kwam Jeffrey uitstekend van de plek, want hij ging als tweede de eerste bocht in. In de openingsronde reed de 19-jarige coureur al grotendeels aan de leiding. Er bleef een enorme kopgroep bij elkaar, maar Jeffrey slaagde er telkens in om weer naar de eerste plaats te komen. De Kawasaki-coureur deed dan ook verreweg het meeste kopwerk en ging ook als leider de laatste ronde in. Doordat Jeffrey zo’n hoog tempo reed, hadden zijn achtervolgers geen kans meer om in de aanval te gaan en zo won hij zijn tweede WK-race van het seizoen 2021.

Zondagmiddag wist Jeffrey met een late remactie na de start de eerste plaats te pakken. Net als in de eerste race was de jonge coureur veelal aan de voorzijde van de grote kopgroep te vinden. Tot aan de voorlaatste ronde leek Jeffrey volop mee te kunnen doen voor de winst, totdat hij op het rechte stuk vanuit de slipstream door veel rijders werd gepasseerd. Jeffrey kwam in het gedrang te zitten en vanuit het midden van de groep wist hij zich nog weer op te werken naar een zevende plaats op de finishlijn, wat hem negen WK-punten opleverde.

Jeffrey heeft door zijn goede optreden in Catalunya zijn derde positie in het WK verstevigd. De Kawasaki-coureur heeft nu 136 punten, waarmee hij 23 punten meer heeft dan de nummer vier en 22 punten minder dan de nummer twee. Volgend weekend (24 t/m 26 september) wordt de voorlaatste ronde van het WK Supersport 300 kampioenschap verreden op het circuit van Jerez in Spanje. Weer een week later staat de seizoensfinale in het Portugese Portimão op het programma.

Jeffrey Buis: “We waren gelijk op snelheid. Het plan in de eerste race was zoveel mogelijk voorop te blijven rijden. Dat lukte goed. Ik wist in de slotfase een kleine voorsprong te pakken en dat was voldoende voor de overwinning. Heel erg blij met de zege en mijn optreden in deze race! Ook in de tweede race reed ik gelijk vooraan en kon dat lang vasthouden. In de voorlaatste ronde werd ik op het rechte stuk opgeslokt doordat veel rijders vanuit de slipstream mij passeerden. Ik kwam midden in de groep te zitten en dan is het lastig om weer naar voren te komen. Overall was een heel goed weekend. Dank aan het MTM Kawasaki team!”

Foto credits: Randy van Maasdijk