Jeffrey Buis scoort zege bij KTM-debuut in Barcelona

Het FIM World Supersport 300 kampioenschap is officieel van start. Jeffrey maakte in het weekend van 22 tot en met 24 maart zijn debuut bij Team Freudenberg op de KTM RC 390-motorfiets. Dit gebeurde op het Circuit de Barcelona-Catalunya waar de 22-jarige coureur een sterk weekend liet zien. In de eerste race wist hij de overwinning op zijn naam te schrijven maar kende problemen in de tweede wedstrijd met een zeventiende plaats.

Na een winterperiode en vele meters op verschillende motoren was het afgelopen weekend tijd voor het eerste raceweekend van het seizoen. Op de donderdag voorafgaand aan het weekend werden traditioneel de officiële groepsfoto’s gemaakt evenals de teamfoto’s en werd er gesproken met de media. Jeffrey voelde zich sterk en liet dit vrijdagmorgen direct zien. Tijdens de vrije training werkte hij zich op naar een keurige vijfde plaats. Later op de dag vond de Superpole plaats, een sessie waarin Jeffrey iets minder geluk kende. Enkele problemen aan de motor en de hoge tempraturen betekende geen tijdsverbetering voor de KTM-coureur. Hiermee moest hij de races aanvangen vanaf een elfde plaats.

Zaterdagmiddag om 12:45 gingen de lichten op groen voor de eerste wedstrijd van het jaar. Jeffrey kende een geweldige start vanaf de elfde plaats en wist zich binnen enkele bochten op te werken naar de kop van het veld. Vervolgens zagen we een grote kopgroep, waarbij niemand elkaar iets prijsgaf. De openingsfase was iets lastiger voor de Freudenberg coureur, waarbij halverwege de race de kopgroep in tweeën brak. In de slotfase ontstond er wederom een grote kopgroep waarin Jeffrey zich uitstekend liet zien. Na het lange rechte stuk kwam hij uit de slipstream en nam de leiding in de wedstrijd. Na een bloedstollende laatste ronde finisht Jeffrey zijn debuut op de KTM als tweede. Maar een penalty van een collega coureur zorgt voor de eerste overwinning op de KTM-machine.

De tweede wedstrijd was wederom een bijzonder spannende wedstrijd. Jeffrey moest vanaf een zestiende starten. Dit heeft te maken met een nieuwe regel, hierbij wordt er gekeken naar de top negen snelste rondetijden uit de eerste wedstrijd. Van daaruit word de startopstelling voor de tweede wedstrijd bepaald. Jeffrey had een geweldige start en kwam van plek zestien naar plek twee in de eerste sector. Vervolgens kon hij zich handhaven in de voorste gelederen va het veld maar later kreeg de 22-jarige coureur het lastig vanwege problemen met een kapotte sensor. Hij zakte terug en had vervolgens moeite om terug te slaan en de motor te stoppen. Hierdoor moest hij genoegen nemen met een zeventiende plaats.

Jeffrey Buis: “Overal mogen we tevreden zijn over het verloop van het weekend in Barcelona. Het was het eerste raceweekend op de KTM-machine samen met Team Freudenberg. Dat is altijd spannend en aftasten waar je staat ten opzichte van de rest. Uiteindelijk ben ik toch blij, helemaal met de overwinning in de eerste wedstrijd. Dit geeft vertrouwen voor de volgende races. Maar naar de tweede wedstrijd weten we wel waaraan we moeten werken. Hieraan gaan we tijdens de eerstvolgende test werken om zodoende nog stappen in de goede richting te maken. Bedankt aan het team voor dit weekend, op naar de volgende wedstrijd.”

Jeffrey gaat zich nu opmaken voor zijn thuiswedstrijd in Assen, deze zal plaatsvinden in het weekend van 19 tot en met 21 april. Hij hoopt iedereen te zien op het TT Circuit in Assen om hem aan te moedigen. Voor die tijd zal Jeffrey ook nog in actie komen tijdens de KNMV-training op dinsdag 2 april.

Foto credits: Randy van Maasdijk