Jeffrey Buis sluit zijn goede seizoen af met een twaalfde plaats in Qatar

Jeffrey Buis mocht na een sterke kwalificatie vanaf de tweede startrij vertrekken in Qatar. In de race die verreden werd in het donker met kunstlicht streed Jeffrey voor de tiende plaats. Na een fotofinish werd de MTM Kawasaki coureur als twaalfde in de einduitslag opgenomen.

Voor de laatste ronde van het World Supersport 300 seizoen moesten de coureurs naar Qatar. Een speciaal evenement, omdat er aan het einde van middag en in het begin van de avond werd gereden. Dit betekende dat er meerdere sessies, waaronder de race, in het donker met kunstlicht werden verreden. Voor Jeffrey Buis en veel andere rijders was het Losail International Circuit compleet nieuw. De jonge coureur uit Steenwijkerwold begon uitstekend aan het evenement met een zevende tijd in de eerste vrije training. In de tweede en derde vrije sessie eindigde Jeffrey als vijftiende en twaalfde.

Tijdens de Superpole werden de startplaatsen bepaald voor de wedstrijd. In het begin van deze sessie probeerde Jeffrey een goede positie te vinden in een grote groep, omdat een slipstream erg belangrijk is op dit circuit vanwege het lange rechte stuk. In deze groep reden de coureurs elkaar meer in de weg, dan dat zij tot echt snelle tijden kwamen. In de slotfase reed Jeffrey op met wereldkampioen Manuel Gonzalez en samen met de Spanjaard wist hij een snelle tijd op de klokken te zetten. Jeffrey noteerde een knappe zesde tijd, waardoor hij voor de tweede race op rij vanaf de tweede startrij mocht vertrekken.

Na de start kon de 17-jarige coureur net niet mee met de kopgroep, waardoor hij in de tweede groep terechtkwam. In het slot van de race streed Jeffrey in een grote groep rijders voor de tiende plaats. Het leek erop dat Jeffrey zijn derde top-tien klassering van het jaar zou behalen, want hij ging als eerste van de groep het laatste rechte stuk op. De rijders kwamen zo dicht achter elkaar over de eindstreep, dat er een fotofinish aan de pas moest komen om de uitslag te bepalen. Jeffrey werd uiteindelijk twaalfde, waardoor hij op een nette veertiende plaats is geëindigd tijdens zijn debuutseizoen in het wereldkampioenschap.

Jeffrey Buis: ‘De kwalificatie ging heel goed en ik was blij met mijn zesde startplaats. Het begin van de race ging opzich wel goed, maar ik kon niet mee met de kopgroep want zij kwamen met accelereren iedere keer sneller uit de bochten. Later in de race kwam er een grote groep bij mij en verloor daarin wat plaatsen. Vervolgens wel weer naar de voorste plaats in de groep gekomen, maar na een fotofinish als twaalfde geëindigd. Ik ben wel teleurgesteld over de race, omdat er had meer ingezeten. Wel ben ik heel tevreden met mijn veertiende plaats in de eindstand tijdens mijn eerste jaar in het WK. Op naar 2020!’