Prachtige zege voor Jeffrey Buis op een kletsnat Magny Cours

Jeffrey Buis heeft op een kletsnat Magny Cours zijn vierde WK-overwinning gescoord. De MTM Kawasaki Motoport coureur wist na een spannende ontknoping zijn teamgenoot Scott Deroue in de laatste ronde te verslaan. Het duo wist zich in zeer lastige omstandigheden ver los te rijden van de rest van het veld.

Het was erg nat tijdens de eerste trainingsdag van de World Supersport 300 ronde in Magny Cours. Zo nat dat de eerste training zelfs een aantal uur uitgesteld moest worden. Vrijdagmiddag kwamen de rijders tweemaal in de baan op natte baan voor een vrije training. In deze tricky omstandigheden is een valpartij zo gemaakt en daarom is het belangrijk om de sessies goed op te bouwen, zodat de coureur weet hoe hij op een gecontroleerde manier hard kan gaan. Het lukte Jeffrey Buis om een goed gevoel op te bouwen gedurende de sessies. Iedere ronde ging de 18-jarige coureur sneller rond. Uiteindelijk wist Jeffrey het verschil naar de kop in zijn groep tot minder dan een seconde te verkleinen. De coureur uit Steenwijkerwold eindigde als elfde en twaalfde van zijn groep. Zaterdag was het opnieuw nat. Jeffrey bouwde zijn tempo verder op in de derde vrije training en zette een tweede tijd van zijn groep op klokken.

Voor de Superpole was de baan wat aan het opdrogen, maar kort voor de sessie begon het opnieuw te regenen. In de kwalificatie zette de MTM Kawasaki MotoPort rijder zijn progressie voort en draaide constant in de top van het veld mee. Jeffrey zette een derde tijd, waardoor hij zich kwalificeerde op de eerste startrij voor de races in Magny Cours. Na afloop van de Superpole werd zijn snelste tijd geschrapt. Maar gelukkig had Jeffrey meerdere snelle ronden gereden en stond hij met zijn tweede tijd alsnog vierde op de grid.

Het was in de race opnieuw kletsnat. In de eerste ronde kwam er vanwege een crash een rode vlag. Er volgde een herstart over zes ronden. Net als bij de eerste start was Jeffrey goed weg. Samen met Tom Booth-Amos wist hij zich in de openingsfase los te rijden van de rest van het veld. De 18-jarige coureur reed op plaats twee, totdat Booth-Amos halverwege de race ten val kwam. Teamgenoot Scott Deroue wist Jeffrey te achterhalen en passeerde hem. Het begon alsmaar harder te regenen. De twee teamgenoten en titelkandidaten reden ver weg bij de rest van het veld. Deroue deed het kopwerk, maar Jeffrey sloeg in de laatste sector van de laatste ronde toe. Jeffrey zette zijn Kawasaki naast die van Deroue en ging hem voorbij, waardoor hij als winnaar over de finish kwam.

Door deze vierde overwinning van het seizoen heeft Jeffrey nu een voorsprong van 21 punten op Deroue. Nummer drie Bahattin Sofuoglu heeft 56 punten minder dan Jeffrey. Door deze 1-2, heeft MTM Kawasaki MotoPort ook de titel in het kampioenschap voor team veilig gesteld. Zondagmiddag om 15:15 uur gaat de tweede race op het circuit van Magny Cours van start.

Jeffrey Buis: “P1 in Race 1! Het was een hele lastige race op een natte baan in Magny Cours. Na de kwalificaties stonden er wel al goed voor. Ik had een goede start en ik kon met Tom (Booth-Amos) wegrijden. Tom ging onderuit en Scott (Deroue) haalde mij in. Het begon alsmaar harder te regenen. Ik moest een plan hebben voor de laatste ronde. Ik passeerde Scott in de laatste sector en wist de race te winnen. Een super gevoel; de vierde overwinning van het seizoen!”