Buis kan niet het maximale uit de races halen na veelbelovend begin in Zolder

Jeffrey Buis was snel onderweg tijdens de Yamaha R3 Cup in Zolder en was in beide races ook vol in gevecht voor het podium. In de eerste race maakte Jeffrey zelf een foutje en in de tweede manche kreeg hij te maken met technisch ongemak, waardoor de coureur uit Steenwijkerwold in beide wedstrijden als zesde over de finish kwam.

Afgelopen weekend (6 t/m 8 juli) stond de vijfde ronde van de Yamaha R3 Cup op het programma op het circuit van Zolder. Vrijdag waren er twee vrije trainingen. Tijdens de eerste sessie stond de afstelling van de Yamaha R3 van Jeffrey Buis nog niet perfect, maar het team wist een goede aanpassing te doen voor de tweede vrije training. Jeffrey was gelijk sneller onderweg en was zelfs het snelste in de Yamaha R3 Cup, die tijdens het weekend samen in de baan kwam met de Duitse IDM Supersport 300 klasse. In de gecombineerde uitslag was Jeffrey vijfde op de eerste dag in België.

Tijdens de kwalificaties wist Jeffrey de bochtencombinaties in Zolder nog beter onder de knie te krijgen en hij verbeterde zijn tijd van vrijdag dan ook ruim. Jeffrey noteerde uiteindelijk een derde tijd in de Yamaha R3 Cup en was achtste in de gecombineerde uitslag. De verschillen waren klein, waardoor Jeffrey met vertrouwen begon aan de eerste race. In deze eerste race ontstond er een heel mooie kopgroep van zes rijders uit de Yamaha R3 Cup, waar Jeffrey ook deel van uitmaakte. Jeffrey was vol in gevecht voor de overwinning tot in de voorlaatste ronde. De coureur uit Steenwijkerwold kwam bij het aanremmen voor een chicane in aanraking met een andere rijder, waardoor zij samen even buiten de baan kwamen. Jeffrey kwam als zesde weer de baan op en kwam ook in deze positie over de finish.

In een drukke eerste paar ronden van de tweede race, verloor Jeffrey de aansluiting met de voorste twee rijders uit de Yamaha R3 Cup. Wel wist hij zich daarachter op te werken naar een derde plaats en weg te rijden bij zijn concurrenten. Helaas kreeg Jeffrey in de slotfase een technisch probleem op het rechte stuk, waardoor hij in korte tijd veel tijd verloor. Jeffrey kon nog wel de finish bereiken en werd opnieuw zesde. Het zijn niet de resultaten geworden waar Jeffrey op gehoopt had en er had zeker meer ingezeten, maar dat hoort ook bij racen. Jeffrey staat nog steeds op een derde positie in het Yamaha R3 Cup klassement.

De volgende race voor Jeffrey is van 27 t/m 29 juli op het circuit van Schleiz in Duitsland. Dan rijdt Jeffrey in het IDM/ONK Supersport 300. De volgende race voor de Yamaha R3 Cup is tijdens de Gamma Racing Day op 18 en 19 augustus.

Fotograaf: Henk Teerink