Jeffrey Buis kent een bewogen weekend in Estoril

In het weekend van 20 tot en met 22 mei stond de derde ronde van het WK Supersport 600 kampioenschap op het programma. Ditmaal op het Autódromo do Estoril in Portugal. Jeffrey Buis kende een bewogen weekeind op de Kawasaki ZX-6R met het Motozoo Racing Team en kon moeilijk zijn draai vinden gedurende het weekend.

Op vrijdagmiddag 12:25 Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de eerste vrije training van het weekend in Portugal. Jeffrey achttien ronden om ritme op te doen en de motorfiets beter te begrijpen. Het was een lastige sessie, Jeffrey kon niet het ideale rondje rijden op dit technische circuit. Voor de tweede vrije training gelde hetzelfde voor de 20-jarige coureur uit Steenwijkerwold. Wederom een lastige training. Tijdens de Superpole reed Jeffrey sneller als op vrijdag maar hij kon niet de ronde rijden die hij graag wou. Dit resulteerde in een 31e startpositie voor de twee wedstrijden.

Tijdens de eerste wedstrijd op het Autódromo do Estoril kende de Motozoo Racing Team coureur een goede start en maakte de eerste ronde diverse plaatsen goed. Bij de eerste doorkomst lag Jeffrey op plaats 26 en hij was gebrand om zijn opmars te maken. Doordat Jeffrey zich een weg naar voren wist te werken vergde hij iets te veel van de Kawasaki ZX-6R, met een flinke rem fout tot gevolg, waardoor hij de grindbak in moest sturen. De Kawasaki-coureur verloor veel tijd en moest van achteraan aansluiten. Jeffrey finishte op een 25e plek. Ondanks de fout heeft Jeffrey opnieuw een boel geleerd.

De tweede race had de Motozoo Racing Team-coureur een goede start en kon het eerste deel van de wedstrijd meekomen met een aantal rijders voor hem. Door een valpartij die recht voor hem gebeurde, moest hij veel terrein plaats geven en verloor hij de aansluiting. Hierdoor reed Jeffrey in niemandsland en finishte hij op een 17e plek. Niet het weekend waar de jonge Nederlander op voorhand had gehoopt. Het Motozoo Racing Team heeft ontzettend hard gewerkt dit weekend en de motorfiets stond er super bij. Jeffrey had dit weekend niet het juiste gevoel en wil hier een flinke slag in maken voor de komende wedstrijd.

Jeffrey: “Het was een ingewikkeld weekend in Estoril. Vrijdag kon ik mijn draai niet vinden. Het lukte simpelweg niet om een goed rondje aan elkaar te knopen. Tijdens de Superpole op zaterdag heb ik een stapje kunnen maken qua rondetijd maar het was nog niet genoeg. In race een verremde ik mij flink ik in de beginfase van de wedstrijd, Ik pushte te veel om richting de rijders voor mij te komen. Mijn ritme was niet goed en finishte als 25e. Race twee was beter, de start was goed en ik kon aanpikken bij de rijders voor mij. Helaas door een valpartij verloor ik de aansluiting. Ik heb het gehele weekend niet het goede ritme gehad, ik baal hiervan maar we geven niet op. Tijdens de volgende ronde in Misano gaan we er weer volle bak tegenaan.”

Over drie weken in het weekend van 10 tot 12 juni komt Jeffrey in actie op Misano World Circuit “Marco Simoncelli”. Daar staat de vierde ronde van het WK Supersport op het programma in het Italiaanse Rimini.

Foto credit: Randy van Maasdijk