Jeffrey Buis vindt nieuwe uitdaging in Supersport 300!

Jeffrey Buis gaat in 2018 van start in de Yamaha R3 Cup met een eigen team onder de naam JB6 Dutch Motorsport. De 16-jarige coureur uit Steenwijkerwold stapt daarmee over van de Moto3 naar de Supersport 300 motoren. Voor Buis wordt het een leerjaar, met als grote doel om in 2019 de overstap te maken naar het wereldkampioenschap.

Afgelopen jaar reed Jeffrey Buis zijn tweede seizoen op de grote circuits en zijn eerste seizoen met de Moto3. Er was duidelijk een stijgende lijn te zien qua prestaties en als klapper won Buis na een geweldig duel, de laatste race van het Noord Europese Moto3 kampioenschap tijdens de British Superbikes in Assen. In het seizoen 2016 was Buis de beste Nederlander en nieuwkomer geworden in de Moriwaki 250 Junior Cup.

Vervolgens wist de jonge rijder zich tijdens een selectie-evenement net niet te kwalificeren voor de Red Bull MotoGP Rookies Cup, de opstapklasse voor de Grand Prix. Wel wist hij zich, net als het jaar ervoor, de finaledag te behalen. Deze winter is Buis zestien jaar geworden, wat betekent dat het zeer lastig gaat worden om via de Moto3-klasse het wereldkampioenschap te bereiken. De meeste rijders in het WK Moto3 zijn slechts zestien tot achttien jaar.

Buis heeft zijn talent zeker laten zien en het team heeft het volste vertrouwen dat er via een andere weg mogelijkheden zijn om het wereldkampioenschap te halen. In 2017 is er met succes een nieuwe World Supersport 300 klasse in het leven geroepen. Een spannende klasse met veel spektakel, die rijdt tijdens de World Superbike evenementen. Een kampioenschap waar Buis qua leeftijd nog meerdere jaren de tijd heeft om naar de top door te groeien. Het streven van Buis is dan ook om het WK Supersport 300 te tijden in 2019.

Om dit doel te bereiken heeft het team van Buis een route uitgestippeld en dit begint met een leerjaar met de 300cc-motoren. De Nederlandse Yamaha R3 Cup in combinatie met een eigen team lijkt het beste plan om de coureur uit Steenwijkerwold te laten groeien. Er is ondertussen een Yamaha R3 aangeschaft en een team opgezet met vertrouwde mensen onder de naam JB6 Dutch Motorsport. Deze naam is tot stand gekomen, omdat er ook mensen uit de voorheen nieuwswebsite Dutch Motorsport bij het team betrokken zijn.

JEFFREY BUIS zelf over deze nieuwe uitdaging: ‘We hebben vorig jaar het seizoen erg goed afgesloten met een overwinning tijdens de British Superbikes in Assen. Dit geeft erg veel vertrouwen voor 2018. Ik heb erg benieuwd naar de Yamaha R3 en kan niet wachten om voor het eerst op de motor te stappen. De Yamaha R3 Cup leverde vorig jaar veel spannende races op. Ik hoop dit jaar ook mooie duels uit te kunnen vechten en veel te leren in mijn eerste seizoen met de Supersport 300. Ik wil bij deze ook graag al mijn sponsoren en mensen die mij helpen bedanken. Zonder hen is dit alles niet mogelijk!’

In het voorjaar gaat Buis de eerste tests afleggen met de Yamaha R3 om vervolgens in april te starten aan het seizoen. Het is nog niet bekend hoe de Yamaha R3 Cup kalender er exact uit gaan zien. Wel zijn de vooruitzichten dat er gereden gaat worden tijdens diverse grote evenementen! Naast de Yamaha R3 Cup gaat JB6 Dutch Motorsport op zoek naar meer wedstrijden om aan de start te verschijnen, zodat de jonge Buis zoveel mogelijk leermeters kan maken om zo grote doel te bereiken!

Fotograaf: Dominik Lack