Podium en crash voor Buis in Yamaha R3 Cup op Mettet

Jeffrey Buis maakte afgelopen weekend zijn eerste meters ooit op het circuit van Mettet. De 16-jarige coureur uit Steenwijkerwold wist al snel een goed tempo te vinden, alleen kon hij dit met een crash niet omzetten in een goed resultaat in de eerste race van de Yamaha R3 Cup. In de tweede race vocht Buis opnieuw in de kopgroep en finishte hij keurig in derde positie.

Afgelopen weekend reed Jeffrey Buis de vijfde en zesde wedstrijd van het seizoen in de Yamaha R3 Cup. Het decor voor deze derde ronde van het kampioenschap was het circuit van Mettet in België. Een nieuwe baan voor Buis. Een aantal rijders hadden in de dagen voorafgaand aan het raceweekend kunnen testen, maar Buis kon vanwege zijn examens hier niet aan deelnemen. De eerste kwalificatie op zaterdagmorgen was dus de eerste kennismaking voor Buis met het circuit. Deze eerste sessie verliep niet naar wens, maar in de tweede kwalificatie rond het middaguur liep het al duidelijk beter. Buis wist een vierde tijd op de klokken te brengen en hij mochten starten vanaf de eerste startrij.

Aan de eerste race begon Buis erg sterk, want in de eerste ronde wist hij zich in de kopgroep te nestelen op een derde positie. In de tweede ronde ging het echter fout, toen de 16-jarige coureur ten val kwam. Buis kon zijn motor nog wel weer oppakken, maar moest de race met een grote achterstand vervolgen. Het tempo was goed, want Buis wist zich als snel vanaf een veertiende naar een negende plaats te rijden. Helaas ging op dat moment zijn schakelstangetje kapot, waardoor hij noodgedwongen de pitstraat op moest zoeken. Er werden snel wat kleine reparaties gedaan en Buis kon vervolgens nog wel de race uitrijden, en werd dertiende in de einduitslag.

In de tweede race wilde Buis natuurlijk wat goedmaken en dat lukte. In de beginfase ontstond er een grote kopgroep van zes rijders, waar Buis goed in mee kon vechten. De jonge coureur reed in de race lang in tweede positie, strak achter de leider. Het plan was om in de laatste ronde aan te vallen, maar doordat er wat achterblijvers ingehaald moesten worden kwam het daar niet van. Op de finishstreep werd Buis nog net gepasseerd door Kevin Mijwaart, waardoor hij als derde over de eindstreep kwam. Buis scoorde hiermee zijn vierde podium uit zes wedstrijden in de Yamaha R3 Cup en staat op een vierde positie in de tussenstand.

De volgende wedstrijd voor Jeffrey Buis is een speciale, want tijdens de Dutch TT (29 t/m 1 juli) rijdt hij dan twee wedstrijden in de gecombineerde Yamaha R3 Cup en ONK Supersport 300 klasse!

Fotograaf: Frank Lafeber